Suomen Lions-liiton puheenjohtaja 2014-2015

97. Kansainvälinen vuosikous Torontossa 2014

Ensimmäinen täysistunto on alkamassa.

Tämän vuoden Kansainvälinen vuosikokous, Lions Clubs International Convention, oli järjestyksessään 97. Tapahtuma järjestettiin Torontossa, Kanadassa. Tämä oli viides peräkkäinen Convention, johon osallistuin.

 

Suomesta kokoukseen matkasi kaiken kaikkiaan noin 70 henkilöä. Piirikuvernöörit menivät Torontoon muutama vuorokausi aikaisemmin kuin muut, sillä heillä oli neljän päivän mittainen koulutus ennen vuosikokousta.

 

Piirikuvernöörien matka alkoi 30.6. ja suomalaisia Torontossa koulutti entinen kansainvälinen johtaja, PID Harri Ala-Kulju.


Anna tukesi nuorisolle -arpajaisissa voittaneet matkustivat 2.7. ja minä ja puolisoni Kaija matkustimme 1.7., tai oikeastaan meidän piti matkustaa silloin. Lentomme Icelandairin koneella Reykjavikin kautta Torontoon peruuntui teknisen vian vuoksi. Istuimme jo koneessa ja olimme rullanneet kiitoradan päähän valmiina nousuun, kun miehistö huomasi nopeusmittarin olevan epäkunnossa. Aikamme siinä istuimme ja meille ilmoitettiin, ettei vikaa saada korjattua. Niinpä meidät kuljetettiin bussilla terminaaliin takaisin ja aloimme itse kukin reitittää matkojamme uudestaan. Meille osoitettiin uusi reitti seuraavaksi aamuksi Finnairin koneella Wieniin ja sieltä Austrian Airlinesin koneella Torontoon. Meille tarjottiin yöksi majoitus Hotelli Rantasipi Airportista.  Otimme sen vastaan mielellämme, sillä kotiin olisi ollut ainakin 18 kilometrin matka. Saimme myös maukkaan iltapalan ja tietenkin hotelliaamiaisen.

 

Matka Wienin kautta Torontoon onnistui aikataulun mukaan, mutta matkatavaramme eksyivät jonnekin muualle, ja ne saatiin perille vasta alkuillasta 3.7.

 

Torstain 3.7.2014


Suomen rakentamalla osastolla oli tarjolla monenlaista hyvää. Kaunis osasto ja upea Pohjoismaiden puheenjohtajien kokous oli 3.7., jolloin sovittiin käytännön toimet Yhteispohjoismaisesta (NSR) paraatiosaston organisoitumisesta ja heti perään oli puheenjohtajien valmisteleva kokous NSR:n vuosikokoukseen, joka pidetään tammikuussa 2015 Tanskassa.

 

Illalla oli perinteinen Pohjoismaiden lionien Get-Together -ilta.  Rento ja viihtyisä yhteinen tapaamisen järjestettiin Estonia Housissa. Vinkki tähän saatiin kanadansuomalaisilta lionsystäviltä PDG Ilkka ja Sisko Aholalta. 

 

Olemme kiitollisia heidän avustaan. Estonia House oli hyvä ja edullinen paikka kokoontua. Perinteiseen tapaa kunkin maan DG-ryhmä ja puheenjohtaja puolisoineet esittivät hauskan ohjelman. Meillä suomalaisilla oli kaksi ohjelmaa ja molemmat saivat ansaitut aplodit.

 

Perjantai 4.7.2014


Kanadansuomalainen lion entinen piirikuvernööri Ilkka Ahola oli ystävällisesti järjestänyt suomalaisille mukavan illan. Kiitos Ilkka!

Rekisteröitymiseen, äänestyslippujen noutamiseen ja näyttelyyn tutustumiseen oli varattu yksi kokonainen päivä ja siihen se menikin. Ennätimme hädintuskin edes hiukan katsella kaupunkia ennen iltatilaisuutta, jonka kanadansuomalaiset lionit olivat järjestäneet meille suomalalaisille.

 

Ontarion piirin suomalaiset klubit olivat kutsuneet meidät vieraakseen House of Finland Society eli Suomi Taloon, joka on kanadansuomalaisten kokoontumispaikka. Suomi Talossa on kirjasto, oleskelu- ja kokoontumistiloja sekä palvelukoti ikääntyneille kanadansuomalaisille.

 

Kiitos ikimuistoisesta illasta, mukavasta ohjelmasta ja tarjoilusta. Illan järjestelyistä vastasivat kolme klubia, LC Toronton Finlandia, lion Wuokko Davies, LC Toronto Suomi, lion Charlie Wang ja LC Sudbury Suomi, lion Reijo Viitala.

 

Henkilökohtaisen järjestelyvastuun kantoi Suomen lionien suuret ystävät Torontossa, PDG -pariskunta Ilkka Ahola ja lion Sisko Ahola.

 

Piirikuvernööri Harold Huhtanen piti kannustavan puheen PID Harri Ala-Kuljulle ja meille suomalaisille. Kanadansuomalaiset lionit ovat Suomi johtoon -kampanjassa Harri takana ja kannattavat Harrin valintaa Lions-järjestön 2. kansainväliseksi varapresidentiksi heti kun Euroopan vuoro tulee.

 

Lauantai 5.7.2014


Entinen Lions-liiton puheenjohtaja Jouko Ruissalo valittiin kansainvälisen hallituksen jäseneksi, eli kansainväliseksi johtajaksi. Hänet esitteli kokousväelle entinen kansainvälinen johtaja Harri Ala-Kulju

Ehkä koko Conventionin mieleenpainuvin tapahtuma on aina ollut värikäs paraati. Nytkin siihen osallistui valtava joukko lioneita ympäri maailmaa, virallisen arvion mukaan peräti 15 000 henkilöä 120 maasta. Maat kilpailevat näyttävyydellään ja ryhdikkyydellään.  Pohjoismaat sijoittuivat kolmanneksi uniformuisten paraatiasujen marssisarjassa. Osastoamme kehuttiin ryhdikkääksi, jossa laulu raikui koko marssin ajan ja rivit pysyivät vähintäänkin kohtuullisen suorina.

 

Illalla oli Kansainvälinen Show, joka kokosi Air Canada Centeriin (ACC) noin 13 000 osallistujaa. Halli on urheilu- ja näyttelykeskus, jossa kotimajaansa pitävät mm. Toronto Maple Leafs Hockey Club ja Toronto Raptors Basketball Club. Maineikas halli siis!

 

Me suomalaiset istuimme kaikki samassa katsomolohkossa ja olimme varustautuneet Suomen pienoislipuin. Yhteinen esiintymisemme huomattiin ja pidimme Suomen liput liehumassa.

 

Sunnuntai 6.7. – tiistai 8.7.2014


Seuraavina päivinä olivat vuosikokouksen täysistunnot ja äänestykset. Piirilehtikilpailussa Suomen A-piirin Jalopeura -lehti valittiin kansainvälisen järjestömme parhaaksi piirilehdeksi. D-piirin piirilehti Palveleva Leijona sai kunniamaininnan. Onnea!

 

Kansainväliseksi presidentiksi valittiin Joe Preston (USA), 1. varapresidentiksi Dr. Jitsuhiro Yamada (Japani) ja 2. varapresidentiksi PID Bob Corlew (USA). Kansainvälisen hallituksen jäseneksi valittiin Jouko Ruissalo. Onnea!

 

 

Minulla ja PDG Juhani Londénilla oli tilaisuus saada olla virallisina vaalivirkailijoina eli Member of Elections Committeen jäseninä. Tehtävä oli mielenkiintoinen ja jännittävä. Selviydyimme urakasta kiitettävästi – ainakin omasta mielestämme.

 

Tiistai 8.7.2014 oli piirikuvernööreille juhlallinen päivä kun he vannoivat virkavalan ja heidät nimitettiin piirikuvernööreiksi.

 

Kutsuvierastilaisuudet


2. kansainväliseksi varapresidentiksi valittiin Bob Corlew. Hän vieraili Pohjoismaiden järjestämässä tilaisuusessa ennen vaalipäivää.Pohjoismaiden kutsuvierastilaisuus, Nordic Hospitality Room, oli maanantai-iltana. Estonia Housessa kävi vieraita lähes 800 henkilöä. Pohjoismaiden omat tarjoilupöydät notkuivat mitä herkullisimpia makuja ja snapseja.  Tilaisuudessa vieraili myös tuleva 2. kansainvälinen varapresidentti Bob Corlew yhdessä puolisonsa lion Dianellan kanssa.  Sain isännöidä heitä ja esitin heille kutsun saapua Suomeen. Myöhemmin he ovat vahvistaneet tulevansa Suomen Lions-liiton vuosikokoukseen Vuokattiin kesäkuussa 2015.

 

Matkamme oli työntäyteinen ja edustimme Suomen lioneita monissa tilaisuuksissa, kuten tästä lyhyestä ”raportista” käy ilmi.  Vierailimme Saksan ja Kansainvälisen päämajan järjestämissä kutsuvierastilaisuuksissa, muiden maiden järjestämiin tilaisuuksiin ei tällä kertaa ollut aikaa osallistua.

 

Lomaosuus 9. - 15.7.2014


Conventionin päätyttyä vietimme Suomen piirikuvernööriparien kanssa viikon mittaisen yhteisen lomaosuuden. Päätimme pysyä edelleen Torontossa, josta teimme mielenkiintoisia päiväretkiä lähialueille ja tutustuimme kaupunkiin. Toronto on suuri kaupunki, jossa on todella paljon nähtävää moneksi viikoksi.

 

Niagaran putouksilla vietimme mukavan päivän yhdessä Suomen kuvernööripariskuntien kanssaVierailimme yhdessä mm. Niagaran putouksilla, viinitilalla ja Kanadan lionien rahoittamassa opaskoirakoulussa. Pelasimme yhden golfkierroksen yhdessä kurssin vanhimman puolison Marko Saranlinnan kanssa.

 

Yhteiset illalliset kruunasivat jokaisen päivän ja sen päälle kokoonnuimme vielä kertaamaan päivän tapahtumia. Yhteishenki oli loistava ja ilmeet iloiset.

 

 

Tästä on hyvä jatkaa jo alkanutta toimintakautta.

 

Vahvempina yhdessä!

 

Tuomo Holopainen

 

Suomen Lions-liiton puheenjohtajaJulkaisujärjestelmänä Verkkoviestin