Suomen Lions-liiton puheenjohtaja 2014-2015

USA:n markkinoille kannattaisi suomalaistenkin yrittää 

USA:n lippu liehuu kohtuullisessa talouskasvussa

Suomen Yrittäjien järjestöjohtajien matkalla saimme tutustua monipuolisesti USA:n talouteen ja suomalaisten yritysten mahdollisuuksiin siellä.  Markkinatalous, yksityishenkilöt ja yritykset tekevät suurimman osan kulutuspäätöksistä, valtio ja muu julkinen sektori ostaa suurimman osan tarvitsemistaan palveluista yksityissektorilta.   USA:n väestö (307 milj.) on kolmanneksi suurin Kiinan ja Intian jälkeen. Työvoimaa on 153 miljoonaa.  USA:ssa on 52 metropolialuetta joissa on yli miljoona asukasta.  

USA:n markkinoille kannattaa yrittää pyrkiäYhdysvaltain kauppaministeriön julkaisemien tietojen mukaan maan BKT:n kasvu on hidastunut, mutta on kuitenkin noin 1,5 prosenttia.  Kasvua pitävät yllä kotitaloudet. Yritys- ja julkisensektorin investoinnit ovat vähäisiä. Uusien työpaikkojen lisääntyminen on oletettua alhaisempaa. Talouden kasvun hidastumiseen vaikuttaa myös Eurooppaa ravisteleva velkakriisi.   New Yorkin talousalueen teollisuuden kasvu on vähäistä, jos lienee olleenkaan kasvussa.  Sen sijaan New Yorkin kauppa ja palvelu kasvaa.  Tämä oli selvästi näkyvissä myös katu- ja kauppakuvassa.

Intrepid lentotukialus oli mahtava elämysSuomalaisyritysten vähäinen määrä (noin 700) USA:n markkinoilla ei ollut yllätys. Yllätys oli sen sijaan arviot tanskalaisten ja ruotsalaisten yritysten suurehkosta määrästä. Molemmista maista oli USA:n markkinoille ennättänyt moninkertainen määrä suomalaisiin yrityksiin nähden. Matkan aikana saimme kuulla rohkaisevia tarinoita siitä, että USA:n markkinoille kannattaa mennä, mutta ”kotiläksyt” on tehtävä huolella. Asiantuntijoiden palveluja kannattaa käyttää.

USA:ssa asuu New Yorkin Suomen pääkonsulaatin arvion mukaan 700 000 suomalaista tai suomensukuista henkilöä. Suomalaisten matkailijoiden määrä on vahvassa kasvussa.

Avaruusalus Atlantis avataan yleisölle heinäkuussa 2012Virallisen ohjelman lisäksi oli aikaa tutustua nähtävyyksiin.  Tämänkertaisen matkan mielenkiintoisin kohde oli INTREPID meri, lento ja avaruusmuseo.   Intrepid lentotukialus palveli USA:n armeijaa 1943 – 1974. Käytöstä poistettu lentotukialus on toiminut museona Manhattanilla vuodesta 1982 alkaen. Massiivinen, parin korttelin kokoinen museoalus oli kokemus. Laivan kannalla oli sotahistoriasta tuttuja taistelulentokoneita ja helikoptereita sekä kaikkea muuta aiheeseen liittyvää. 

 Laivan kannella oli myös aito käytöstä poistettu ranskalais-brittiläinen yliäänikone Concorde sekä USA:n viimeinen avaruussukkula Atlantis.  Atlantis oli Nasan sukkulaohjelman 30-vuotisen historian viimeinen avaruussukkula. Intrepidin kannelle se saapui muutamia viikkoja sitten. Yleisölle se avataan heinäkuussa.

Lisää kuvia kuvagalleriassa.

 Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin